Program

Microhitel Symposium

Gerbeaud Ház, Átrium terem, 2008. május 27.

08.30 - 09.30 Regisztráció, reggeli
09.30 - 09.50 Megnyitó - Az utóbbi években a világgazdaság minden térségében előtérbe kerültek a kis- és középvállalkozások – ezeken belül is különösen a mikrovállakozások – fejlesztésének, fejlődési lehetőségeinek gazdaság- és társadalompolitikai kérdései. Ez a vállalkozói kör a foglakoztatásban és a társadalmi és gazdasági integrációban egyre nagyobb szerepet játszik, ugyanakkor a felhalmozási, beruházási és technológia-fejlesztési lehetőségeiben a globalizált feltételek miatt egyre nehezebb helyzetbe kerül. Ezért a hatékony, versenyképes szerkezetének kialakítása, beruházásainak finanszírozása mindenütt speciális konstrukciókat, intézményeket és beavatkozásokat követel meg. A magyar gazdaságban ennek a szektornak a szerepe az Európai Unió átlagához képest is ellentmondásosabb: jelentősége a foglakoztatásban magasabb, ugyanakkor nagyobb a termelékenységi lemaradása. Az előadás ezen ellentmondás-rendszer okaival, feloldásának tapasztalataival és lehetőségeivel foglalkozik, nemzetközi kitekintésben.– Dr. Gál Péter (MFB Zrt.)
09.50 - 10.10 A mikrohitelezés szerepe a KKV-fejlesztésben. A JEREMIE program keretében a kisebb vállalkozások hitelhez jutását segíti a Kormány az Európai Unió társfinanszírozásával. A programnak köszönhetően a mikrovállalkozások számára 2008 elejétől kedvezményes mikrohitel vehető igénybe. A program célja a kereskedelmi banki módszerekkel nem, vagy nem a kívánt mértékben finanszírozható magyarországi székhelyű mikrovállalkozások fejlesztése a hitelhez jutás lehetőségeinek javításával.
Kállay László (GKM)
10.10 - 10.35 Apró cégek nagy lehetőségek - Erdei Zsuzsa (Budapest Bank Nyrt.)
10.35 - 11.00 Skonda Mária (Volksbank Magyarország Zrt.)
11.00 - 11.15 Kávészünet
11.15 - 11.30 A Széchenyi Kártya szerepe a mikrofinanszírozásban - Szép Zoltán (KA-VOSZ Zrt.)
11.30 - 11.45 Kezességvállalás - egy hatékony eszköz a mikrovállalkozások fejlődéséhez - Király Zsolt (Garantiqa Hitelgarancia Zrt.)
11.45 - 12.30 Széchenyi kártya kerekasztal –- Mi az SZK előnye a többi hasonló (tárgyi fedezt nélküli, garanciaintézmény kezességével biztosított) folyószámlahitel konstrukcióval szemben? Megkülönböztetik-e valamilyen módon az SZK-s ügyfeleket a bank többi ügyfelétől, kínálnak-e valamilyen kezdvezményt ennek a szegmensnek? Hogyan férnek meg egymás mellett a mikrocégeket finanszírozó állami támogatású konstrukciók (SZK, Jeremie, MFB Mikrohitel)? A kérelem benyújtását követően mennyi idő alatt juthat az ügyfél hitelhez?
Bálint Gergely (MKB Bank Nyrt.), Büki Erzsébet (Volksbank Magyarország Zrt.), Plavecz Piroska (Garantiqa Hitelgarancia Zrt.), Krizsán Gábor (Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.), Szép Zoltán (KA-VOSZ Zrt.), Tenke Gábor (Erste Bank Hungary Nyrt.)
Moderátor: Ács Gábor (szerkesztő, műsorvezető, Milliók reggelire, Rádió Café 98.6)
12.30 - 13.40 Ebéd
13.40 - 14.00 Kikről beszélünk_ A magyarországi mikrovállalkozók száma, jellemzői, helyzete, problémái, szükségletei.Horváth Anna (SEED Kisvállalkozás Fejlesztési Alapítvány)
14.00 - 14.45 Bankok mikrohitel konstrukciói Bolyán Róbert (Unicredit Bank Hungary Zrt.), Kálmán László (OTP Bank Nyrt.), Major Gábor (CIB Bank Zrt.), Tóth Gábor (Budapest Bank Nyrt.), Tölgyesi Zoltán (Raiffeisen Bank Zrt.)
Moderátor: Mihálovits András (szerkesztő, műsorvezető, Milliók reggelire, Rádió Café 98.6)
14.45 - 15.05 Deviza alapú hitelezés kockázatai Rácz István (PSZÁF)
15.05 - 15.20 Kávészünet
15.20 - 15.55 Refinanszírozási kerekasztal – Bővülő refinanszírozási források kisvállalkozásoknak. Milyen módon kívánnak a bankok felé szolgáltatásokat nyújtani? Mitől egyedi a szolgáltatás? - Bátora László (MVF Zrt.), Cserés Ákos (MFB Zrt.), Taksz Károly (Európai Befektetési Bank)
Moderátor: Mihálovits András (szerkesztő, műsorvezető, Milliók reggelire, Rádió Café 98.6)
15.55 - 16.30 Kezességvállalók kerekasztala – Milyen tendenciák várhatóak a kkv hitelezési és hitelgarancia piacon a következő években, különös tekintettel a gazdasági helyzetre? Milyen változások várhatóak a vidéki kkv-k helyzetében, javul vagy romlik a helyzet, esetleg stagnálás következik és ez a hitelpiacon hogyan csapódik le? Milyen új kihívást, változást jelent a GOP Pénzügyi eszközök megjelenése? Ezek hogyan alakítják át a szereplők viselkedését, működését, milyen új együttműködési formák jelennek meg? - Bátora László (MVF Zrt), Nagy Ferencné ( Garantiqa Hitelgarancia Zrt.) Ulrich Anikó (Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány)
Moderátor: Komáromi Balázs (főszerkesztő, Gazdasági Rádió)
16.30 - 17.05 Kockázatkezelési kerekasztal - A mikroszegmensben ki mekkora céltartalékkal dolgozik? Megéri e a kockázat? Mekkorák a tranzakciós díjak? Milyen perspektívában látják ezt a szegmenst? Fontos-e a retail garancia? Mennyire fogja átírni a piacot ha a garanciavállalók minden ügyfelet minősítenek? Kinek mekkora a portfóliója? Hogyan kalkulálnak a bankok? Hogyan kalkulálnak a követelés értékesítése során? Mennyi idő után adják el a behajthatatlan követeléseket? - Müllerné Kis Ilona (OTP Bank Nyrt.), Boros Gábor (Magyarországi Volksbank Zrt.) –
Moderátor: Komáromi Balázs (főszerkesztő, Gazdasági Rádió)