Kezességvállalás - egy hatékony eszköz a mikrovállalkozások fejlődéséhez

Előadó: Király Zsolt

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (GH) 1992-es alapítása óta 2005-ig kizárólag mikro-, kis-és középvállalkozások hiteleihez valamint bankgaranciáihoz vállalt kezességet.

A 2005-ben meghirdetett új stratégia óta folyamatos termékfejlesztéssel eljutott oda a Társaság, hogy ma szinte minden olyan pénzügyi termékhez (hitel, bankgarancia, pénzügyi lízing, faktoring, kockázati tőke befektetés) nyújt garanciát, amelynél az ügyfélnek a jövőben visszafizetési kötelezettsége keletkezik. A termékkör bővülés mellett az ügyfélkör is bővült, 2006 óta a GH önkormányzatok hiteleihez, 2007 óta pedig kötvényeihez is vállal kezességet.

Stratégia váltás a korábbinál nagyobb kockázatvállalási hajlandóságot is eredményezett, ennek köszönhető az utóbbi három év dinamikus ügyfélszám és garancia volumen növekedése.

A Társaság elmúlt 15 éves működésére és napjainkra is jellemző, hogy az garancia ügyletek közel 90 százaléka, a kezességvállalások volumenének pedig közel 50 százaléka a mikrovállalkozások hitelkérelméhez kapcsolódik, ami egybevág a GH stratégiai céljaival. Ezt célt szolgálja a termékfejlesztés fő sodra, ami lehetővé tette a gyors, tömeges garanciavállalást a Széchenyi Kártyához, a kártya típusú hitelekhez és mikrohitelekhez.

Nyomtatható verzió