Devizahitel kockázatai

Előadó: Rácz István

A devizahitelek magyarországi elterjedtsége 2003 óta töretlenül növekszik. Ma az új hitelek túlnyomó többsége, a teljes banki hitelállománynak pedig közel kétharmada devizahitel. A devizahitelek népszerűsége a forint és a vezető külföldi valuták közötti jelentős kamatkülönbözetre épül. Devizahitelek nélkül az elmúlt néhány évben lezajlott hazai hitelexpanzió, illetve gazdasági növekedés nem lett volna lehetséges.

A devizahitel azonban kockázatos, mert a közvetlen hitelköltségeken kívül a hitelfelvevőt sújtja a valuta árfolyamkockázata és a jellemzően változó kamatozású hitelek kamatkockázata is. Ez elsősorban a kiskereskedelmi – lakossági és kisvállalati – adósokat sújtja, akik jellemzően nem, vagy csak nagyon korlátozott mértékben rendelkeznek ún. természetes fedezettel, pénzügyi fedezeti termékek vásárlásához pedig sem szakmai felkészültségük, sem anyagi lehetőségeik nem megfelelőek.

A fenti körülmények között rendkívül fontos a devizahitel valutanemének és egyéb feltételeinek gondos megválasztása. Alapszabály, hogy rövid lejáratra, illetve erősen koncentrált adósságszolgálattal lehetőleg ne vegyünk devizahitelt igénybe. A valutanemet illetően törekedni érdemes olyan valutákban történő eladósodásra, amelyek fundamentálisan túlértékeltek, illetve amelyeknek a forinttal szembeni történeti volatilitása viszonylag csekély. Az előadás az itt körvonalazott feltételek konkrét eseteit elemzi.

Nyomtatható verzió