A mikrohitelezés szerepe a KKV-fejlesztésben

Előadó: Kállai László

A hazai kis- és középvállalkozások külső finanszírozása az utóbbi években jelentősen javult. Ezt támasztja alá az is, hogy 1999-2007 között 460 milliárd forintról közel 3 400 milliárd forintra nőtt a kis- és középvállalkozások banki hitelállománya, ami több mint hétszeres növekedést jelent.

Ennek ellenére jelenleg a hazai vállalkozásoknak csak 20-22%-a bankképes, ami azt jelenti, hogy ha gazdálkodásukhoz hitelfinanszírozásra van szükségük, akkor jó eséllyel kapnak forrást a kereskedelmi bankoktól. A fejlett országokban ez az arány 70-85%.

A vállalkozások közül elsősorban a kisebb, megfelelő gazdálkodási múlttal nem rendelkező mikrovállalkozásoknak jelent nehézséget a hitelhez jutás, amelyeket a bankok a magasabb kockázat, a megfelelő fedezetek hiánya, a fajlagos tranzakciós költségek nagysága, illetve a szükségszerűen fellépő információs aszimmetria következtében nem finanszíroznak szívesen.

A JEREMIE program keretében a kisebb vállalkozások hitelhez jutását segíti a Kormány az Európai Unió társfinanszírozásával. A programnak köszönhetően a mikrovállalkozások számára 2008 elejétől kedvezményes mikrohitel vehető igénybe. A program célja a kereskedelmi banki módszerekkel nem, vagy nem a kívánt mértékben finanszírozható magyarországi székhelyű mikrovállalkozások fejlesztése a hitelhez jutás lehetőségeinek javításával. A program keretében maximum 6 millió forint vehető fel maximum 5 éves futamidőre kedvezményes kamattal. A programban megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványok, pénzintézetek és pénzügyi vállalkozások is részt vehetnek. A két és fél hónapja indult program eredménye jelentős, a felvett hitelállomány meghaladja az egy milliárd forintot.

Nyomtatható verzió